2013.11.06.
21:16

Írta: Idill

Kitől is tanulok?

bikram_1383768709.jpg_634x798

Bikram Choudhury a világszerte népszerű hot jóga: a bikram jóga megalapítója rövid életrajza:

1946. február 10-én született Kalkuttában. Két testvére meghalt az Indián végigsöprő himlőjárványban, ezek után egy öreg guru felkarolta a nehéz sorsú bengáli gyermekeket, és megismertette őt a jógával.

Későbbiekben találkozott Bishnu Charan Ghoshal, aki Paramahansa Yogananda (a máig legnépszerűbb jógakönyv: az Egy jógi önéletrajza szerzője) testvére és tanítványa volt. Neki feltűnt a Bikram fiúcska vakmerősége és jógatudománya, így tanítványául fogadta őt. Bishnu Ghosh orvos volt és mérnök, professzor és atléta, költő, filozófus és ügyvéd egy személyben.. Ő volt az első, aki tudományosan dokumentálta a jóga gyógyító hatását, bebizonyítva ezzel a világnak, hogy a hatha jóga javítja az ember mentális és fizikális állapotát egyaránt. Bishnu Ghosh módszerei működtek, olyannyira, hogy Bikram 13 évesen megnyerte az Indiai Jógabajnokságot és ezzel ő lett a valaha élt legfiatalabb jógi, aki hazavitte ezt a címet - ezt a bravúrt a következő két évben is megismételte -.

Idővel a jóga mellett futni kezdett, és a súlyemelés rekordjait is ostrom alá vette. Egy napon azonban edzés közben egy hatalmas súly „porrá zúzta” a térdét - ekkor még csak 18 éves volt -. Az orvosok azt mondták, hogy soha többé nem fog tudni járni. Ekkor teljes elkeseredésében – a halál gondolatának ellenállva – visszatért mesteréhez, aki „megmentette az életét”. Bishnu Ghosh minden egyes betegének személyre szóló étrendet és jógagyakorlatokat írt elő. Hat hónap alatt sikerült újra talpra állítania Bikramot, ami egy valódi csoda volt. Ekkor gondolt először egy olyan rendszer kidolgozására, amellyel csoportosan tanítaná az Asanák (gyakorlatok) helyes végrehajtását, azok sorrendjét, a betegség jellegétől függetlenül. Így sokkal több emberhez juthat el a jóga gyógyító ereje.

Bikram kifejlesztette és elkezdte alkalmazni a 26 gyakorlatból álló sorozatot, amit ma Bikram jógának nevezünk. Nem sokkal később Shirley MacLaine hollywoodi színésznő hatására arra a megállapításra jutott, hogy életének fontos feladata eljuttatni és elterjeszteni India évszázadokon átívelő bölcsességét a tengeren túlra.

Bikram 1973-ban érkezett az Amerikai Egyesült Államokba az akkori elnök, Richard Nixon meghívására: zöld kártyát kapott az elnöktől, mivel kigyógyította őt egy súlyos mozgásszervi betegségből. Los Angelesben nyitotta meg első stúdióját, és gyorsan a legkeresettebb jógaoktatók egyikévé vált Nyugaton. Özönlöttek hozzá a hírességek, sportolók és sokan mások. Azóta több ezer tanítványát gyógyította meg iskolájában Beverly Hills-ben, és szerte a világon emberek millióihoz juttatta el a Bikram jógát és annak jótékony hatását. 

Michael Jackson, Matthew McConaughey, Ashton Kutcher, David Beckham, Robert Downey Jr., Madonna, Jennifer Aniston, Robbie Williams, Jenny McCarthy, Lady Gaga, George Clooney, Harry herceg, Michael Douglas és édesapja, és még sorolhatnánk kik voltak/ illetve mai napig a tanítványai.

Mindannyiunk számára vonzó, akár exkluzív tulajdonsága a Bikram jógaóráknak, hogy trénereik személyesen Bikram Choudhury tanítványai. Magyarországon is olyan elkötelezett jógaoktatókkal találkozhatsz, akik szívügyüknek tartották, hogy kiutazzanak Los Angelesbe, ahol a karizmatikus személyiségű Bikramtól sajátították el a jóga mesterségét. Ezt a jógafajtát kizárólag ilyen tanárok taníthatják. Mivel Bikram 68 éves már, nem lehet tudni, még meddig oktat személyesen. Így mindenképp szerencsésnek mondhatom magam, hogy ebben még részt vehettem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bikramyoga.blog.hu/api/trackback/id/tr395618607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása